Meteen naar de inhoud

Connectorplaatjes

Voor de hand liggend bij een modulaire treinbaan is altijd de vraag hoe kun je nu op een makkelijke en nette manier kabels doorverbinden van de ene naar de andere bak. Na het bouwen van diverse modulaire banen is onze ervaring dat een losse stekker aan de ene module en een vaste, ontvangende connector aan de andere module, erg goed werkt.

DAAR hebben wij wel even over nagedacht hoe we dit nu ook makkelijk kunnen implementeren in de modules en frieslijsten van DAAR. Ons antwoord staat hieronder afgebeeld in de vorm van een connectorplaatje. Deze plaatjes kunnen in de uitsparingen aan de binnenkant van de module of frieslijst geschroefd worden met bijgeleverde schroefjes.

Deze plaatjes zijn:
– 3mm dik
– 3D geprint PLA Pro+ (op aanvraag ook verkrijgbaar in PETG)
– geschikt voor Neutrik connectoren
– geschikt voor D-sub connectoren van 9 t/m 25 polig.

Maar wat zijn die Neutrik en D-sub connectoren?
Neutrik is een merk en zijn maken connectoren die allemaal eenzelfde ronde behuizing hebben. De connector in die behuizing kan enorm verschillen, dit kan bijvoorbeeld USB zijn, of XLR (veel gebruikt voor microfoons maar goed bruikbaar voor stroomdoorvoer) of RJ45 (bekend als internetaansluiting, maar dus ook om bijvoorbeeld een LocoNET bus door te verbinden.

Een D-sub connector kennen de meeste mensen wel als brede stekker met veel pinnen waarop je aan de achterkant een aantal kabels kunt solderen. Nu is het zo dat niet iedereen een briljant soldeerder is. Ook daar zijn oplossingen voor in de vorm van connector bordjes waarop je de kabels kunt vastschroeven in schroefterminals.

Binnenkort heeft Bentink samen met deze connectorplaatjes een divers assortiment connectoren op voorraad zodat bij bestelling van een module gelijk of later een keuze voor connectoren gemaakt kan worden.